Kvindedagen i Langå/Randers – historien

Borgerne med kjoler på

Kvindedagen i Langå/Randers – historien

Multikulturel kvindedag 2009

Kvindedagen i Langå blev første gang holdt i 2009, og overskriften dengang var ”Multikulturel Kvindedag”. Heraf udsprang et initiativ, man aldrig havde set før: bosniske Samira Colákovic og danske Eva Blichfeldt fik startet en indsamling til en bosnisk fødeklinik. Indsamlingen nåede op på 90.000 kroner, hvilket var nok til en dyr transportkuvøse, som fødeklinikken i den grad manglede. Indsamlingen løb indtil foråret 2010.

Kvinder og børn ramt af krig og vold

I 2010 var Kvindedagens tema ”Kvinder og børn i krig og voldsramte kvinder”, og oplægsholderen var leder af Randers Krisecenter, Hanne Willemoes. Dette års kvindedag bidrog også til indsamlingen til den bosniske fødeklinik, både med private donationer og en check på 1000 kroner fra Socialdemokraterne Region Midtjylland. I foråret 2010 rejste en stor gruppe kvinder fra Langå til Bosnien med kuvøsen og indsamlet tøj og babyudstyr, og da de kom hjem, viste de fotos og fortalte historier til et stort, veloplagt publikum.

 Musikalske kvinder

Kvindedagen i 2011 hed ”Kvinder i musik”, og dagen igennem fyldtes Kulturhuset Langå af skøn musik og sang fra piger og kvinder i alle aldre. Der var også Musikhistorisk Café og foredrag af Lis Kauzcki.

Kvindeliv i 102 år

I 2012 var overskriften ”Kvindeliv i 102 år” med foredrag af den 102-årige Marie Bay Jensen fra Langå, som fortalte sin spændende livshistorie for tilhørerne.

Kvindedagen med på recycling-ideen: kvinder sælger genbrugstøj

Kvindedagen i 2013 havde salg af brugt tøj på programmet. Og som taler havde Kvindedagen inviteret borgmester Henning Jensen Nyhuus (foreløbig den eneste mandlige taler ved Kvindedagen i Langå nogensinde).

I 2014 blev der ikke holdt kvindedag i Langå.

Kvindedagen 2015: 100 års demokrati

Men i 2015 fik Kvindedagen i Langå et stærkt comeback i anledning af 100-året for kvindernes stemmeret. Her holdt man et stort arrangement med optog gennem Langå, kvindelige talere fra fire politiske partier, både fra Byrådet, Folketinget, Regionsrådet og fagforeningen FOA. Mellem talerne var der levende musik ved Cecilie Drachmann Mathiasen og Fie Følbæk Gravgaard. Hele dagen var der åbent i Musikhistorisk Café, hvor man kunne hygge sig, mens man hørte vinylplader med kvindelige musikere. Og Samira Colakovic solgte tasker og punge til fordel for Randers Krisecenter. I 2015 fik Kvindedagen i Langå massiv pressedækning, da det – ud over Kvindemuseet i Aarhus – var det eneste sted i hele Østjylland, hvor der blev holdt et offentligt arrangement i anledning af 100-året for kvindernes stemmeret.

I de første 10 år har to ting været fast på programmet: Skulpturen ”Borgerne” ved Kildevang i Langå er blevet iklædt kvindetøj, og der har været musikhistorisk café med salg af kager med kvindetegn på.