Kvindedagen i Langå 2016

IMG_2603Sifa Omaris fantastiske historie

Krigen, flugten og genforeningen med alle børnene

Kvindedagen i Langå 2016 var velbesøgt. Der måtte hentes ekstra stole frem flere gange, fordi gæsterne blev ved med at ankomme. De ville høre Sifa Omaris historie. Sifa Omari blev hentet til Danmark som FN-kvoteflygtning i 2008 efter 12 års ophold i en flygtningelejr i Tanzania. Sifa og hendes ti børn boede i Langå 2008-2013. Og d. 8. marts 2016 besøgte hun Langå sammen med sin datter Esther på 19 år. De to kvinder fortalte deres gribende historie, mens alle lyttede åndeløst.

Sifa blev gift som 17-årig og boede i en landsby i Congo, hvor der var borgerkrig. Hun fik et barn hvert år, indtil der var ti børn. En dag blev hendes mand, som var far til alle hendes børn, taget til fange og forsvandt. Ingen har set ham siden. Familien levede af at dyrke en mark i nærheden af landsbyen, hvor Sifa arbejdede hver dag med sin yngste søn bundet fast på ryggen. Den lille dreng var kun én uge gammel, da hun en dag kom hjem og fandt landsbyen brændt ned. Der lå døde mennesker rundt omkring, og ingen levende sjæl var tilbage. Alle hendes børn var væk, undtagen ham hun havde på ryggen. I flere måneder levede Sifa helt alene med sin baby i den forladte, nedbrændte landsby. Så begyndte nogle af dem, der var flygtet under angrebet, at vende tilbage lidt efter lidt. Det lykkedes Sifa at flygte til Tanzania med den lille dreng på ryggen, og i flere år rejste hun rundt fra den ene flygtningelejr til den anden og ledte og spurgte efter sine børn. Til sidst fandt hun alle børnene på et børnehjem i en flygtningelejr. Esther fortalte, at hun var ca. otte år, da hun genså sin mor efter 5-6 års adskillelse. Herefter boede familien 12 år i en flygtningelejr, indtil de blev hentet til Danmark som FN-kvoteflygtninge. De valgte ikke selv Danmark, men er i dag meget taknemlige over at leve i Danmark, som Sifa kalder ”et flot land”. Familien er kristne, og Sifa har en stærk tro. Hun går ofte i kirke. Esther er konfirmeret i Langå Kirke.

Flere gange i løbet af fortællingen blev både Esther og Sifa meget berørt af at tale om alt det, der var sket. Det var første gang nogensinde, at Sifa talte til en større forsamling, og man kunne høre en knappenål falde til jorden.

IMG_2615”Vi er dybt taknemlige for, at Sifa og hendes datter Esther ville fortælle deres historie,” siger Iben Sønderup, leder af Kvindedagen i Langå. ”De viste os en utrolig stor tillid ved at turde dele deres livshistorie med os. De har gjort en rejse, som de færreste af os kan sætte os rigtigt ind i. Stor respekt for dem.”

Alle Sifas børn klarer sig godt og er dygtige. Da Esther blev spurgt, hvad hun drømte om, svarede hun: ”Jeg vil gerne læse videre og blive socialrådgiver.”